Agile versus waterval: wat zijn de voor- en nadelen?

Start je met een project? Dan kies je een projectmethode die past bij je organisatie én de specialisten die de klus zullen gaan klaren. De gekozen methode bepaalt hoe je de werkzaamheden binnen het project organiseert.

Agile versus waterval: wat zijn de voor- en nadelen?

Grofweg zijn er 2 frameworks in projectmanagement:

  • Waterval
  • Agile

De hamvraag is natuurlijk, welke methode past het beste bij jou? Ik bespreek hieronder voor zowel de waterval- als de agile-methode enkele voor- en nadelen, zodat je makkelijker een keuze kan maken.

Waterval: de voor- en nadelen op een rij

De waterval-methode is de ‘traditionele’ aanpak. Kort samengevat, wordt vooraf het hele project inclusief de uitkomst gespecificeerd en gedocumenteerd. Pas nadat het product of de service helemaal gerealiseerd is, kan de gebruiker ermee aan de slag. Vaak wordt bij de waterval-methode PRINCE2 gebruikt.

Wat zijn op hoofdlijnen redenen om wel of niet voor waterfal te kiezen?

 

Voordelen van de waterval-methode

  • Je specificeert vooraf het hele project. Hierdoor weet je precies wat er allemaal gedaan moet worden en wat de exacte uitkomst is. Een kostenraming is hierdoor eenvoudiger.
  • Je kan meer grip ervaren, omdat je de specificaties van je vooraf documenteert.
  • Je weet meestal beter wat de mijlpalen zijn en wat de einddatum van het project is.

 

Nadelen van de waterval-methode

  • Er kan sprake zijn van schijnzekerheid. Vooraf is alles vastgelegd, waarbij je in één keer een grote investering hebt gedaan om het te realiseren. Maar noodzakelijke ad hoc wijzigingen zijn vaak lastig te implementeren en daardoor relatief duur.
  • De effectiviteit is laat zichtbaar. Pas aan het einde van je project weet je of het resultaat daadwerkelijk is wat je ervan verwacht had.
  • Stakeholders zijn minder betrokken. Doordat je vooraf specificeert, dan aan de slag gaat en op het einde pas oplevert, is er tijdens de looptijd van je project veel minder contact met mensen buiten je projectteam en gaat er mogelijk waardevolle feedback verloren.

 

Agile: de voor- en nadelen op een rij

De agile-methode is een iteratieve manier van werken. Kort samengevat, werk je kortcyclisch in sprints of releases van vaak maar een paar weken. Aan het eind van de cyclus lever je iets op aan de gebruiker. Er is geen dichtgemetselde projectuitkomst, wel leg je per cyclus vast wat je gaat doen en waarom.

Wat zijn op hoofdlijnen redenen om wel of niet voor agile te kiezen?

 

Voordelen van de agile-methode

  • Je ziet sneller resultaat, omdat je aan het eind van elke cyclus telkens iets concreets af hebt.
  • Je kan gemakkelijk bijsturen. Omdat je per release bepaalt wat er gedaan moet worden en ook per release resultaat ziet, kan je sneller ingrijpen als iets niet de goede kant op gaat.
  • Je kan hierdoor de kosten en risico’s makkelijker beheersen.
  • Je ervaart nauwere betrokkenheid van stakeholders, vanwege het kortcyclisch opleveren. Hierdoor leer je elkaar sneller kennen en is er meer ruimte voor tussentijdse feedback.

 

Nadelen van de agile-methode

  • Minder zekerheid over het eindresultaat. Doordat je vooraf niet het hele project tot in detail hebt gespecificeerd.
  • Een kostenraming is lastiger. Doordat de scope van je project tussentijds kan wijzigen, bestaat ook de kans dat deadline van het hele project opschuift.
  • Een agile mindset krijgen, kan tijd kosten voor organisaties die niet gewend zijn om op deze manier te werken.
  • Er is commitment nodig van de betrokken stakeholders. Kortcylisch werken vraagt meer afstemming en dus meer tijd.

 

Hoe werken wij?

Bij Buildnet kiezen wij voor de agile-methode. Dit doen we in korte cycli van het liefst 2 weken, waarin we vooraf gedefinieerde functionaliteiten ontwikkelen.

Waarom agile?

Omdat we zien dat het werkt. (Sorry, dit is misschien een beetje flauw antwoord.) Voor software-ontwikkeling in snel veranderende digitale markten is agile werken eigenlijk the only way to go. En onze klanten ervaren dit ook zo.

Ik geef daarbij 3 belangrijke take-aways:

  • Vooraf een volledige applicatie van a tot z beschrijven, is niet werkbaar. Door de korte releases en bijbehorende contactmomenten ontstaat op meer organische wijze een applicatie, die veel beter aansluit op de behoeften van interne en/of externe klanten.
  • Onze klanten ervaren grip op de voortgang, omdat ze letterlijk elke 2 weken zien welke stappen we zetten en waar uiteindelijk in het project naartoe gewerkt wordt.
  • Doordat achteraf bijsturen niet meer nodig is, is de agile-methode voor onze klanten een veel kostenefficiëntere manier van werken.

 

Sparren over jouw IT-project?

Wij zijn al meer dan 20 jaar IT-partner in veel uiteenlopende branches. Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw businesswensen te bespreken. En weet direct hoe we samen met jou de agile-werkwijze op maat inrichten.

 

Auteur: Linda Hoogenbosch