Is je website traag? Maak het vloeibaar!

Een van de grootste frustraties van website-eigenaren: een trage website of webshop. Bezoekers hebben niet het geduld om op het laden van een pagina te wachten en haken af. Of ze verlaten de website na een paar keer wachten, waardoor de conversie omlaag gaat. Ook voor Google kan de snelheid een rol spelen bij de opname in zoekresultaten of het bepalen van je kliktarief bij advertenties. En dat is nog maar een greep uit de effecten van een trage website of webshop.

Rietjes

De beschuldigende vinger voor een trage website wordt nogal eens naar de hostingdienst uitgestoken. Dat is meestal niet terecht. Een trage website kun je vergelijken met een grote hoeveelheid dikke modder die je door een rietje probeert te persen. Met heel veel moeite krijg je het er misschien doorheen, maar snel gaat het niet. Een dikker rietje zou al een stukje helpen, maar is ook niet de echte oplossing. Het is slimmer om de modder aan te lengen met water. Als de modder minder dik is, vloeit het er een stuk makkelijker doorheen.

Een ‘zwaardere’ server is vaak dus niet de oplossing. Dat is als een dikker rietje voor de modder. Voor een website geldt hetzelfde principe. Bij een website gaat het ook zo. Dat zit zo: Iedere webpagina bestaat uit honderden losse elementen. Plaatjes, code en scripts vormen samen de pagina. Als je via je browser een website opvraagt, moeten er enkele honderden verzoekjes door de server verwerkt worden. Bestanden moeten doorgestuurd worden, en scripts en database-verzoeken moeten uitgevoerd worden om aan jou het resultaat te laten zien. Als je ervoor zorgt dat het aantal van die verzoekjes kleiner wordt, dan heeft de server het minder zwaar. Ook het verlagen van de zwaarte van de verzoekjes helpt enorm. Hoe meer deze stappen doorgevoerd worden in de techniek van de website, hoe ‘vloeibaarder’ de website is.

Je website vloeibaar maken? Neem contact met ons op!